SUA refuză să aleagă. Competiția cu China e acerbă, dar are avantaj

SUA: Administrația Biden anunță că dorește să reducă și să contracareze simultan ambițiile Chinei. Țara asiatică este văzută ca un rival sistemic. SUA dorește să mențină în același timp un dialog diplomatic. Toate acestea comportă riscul de a favoriza perspective antagonice între cele două puteri.

SUA – cu ochii pe steagul roșu chinez

Jake Sullivan preferă geopolitica. El nu dorește un război, dar pomovează valorile pe care America susține și care o caracterizează. De asemenea, el își actualizează interesele strategice. Consilierul de securitate națională al lui Joe Biden este adevăratul ideolog al administrației actuale. Jake Sullivan este capabil, la intervale regulate, să restabilească profunzimea și lizibilitatea acțiunii internaționale a SUA. Foarte disciplinat, consilierul poate aborda multe subiecte fără să se poticnească, dar orizontul său este monocrom – roșul steagului chinez, informează Le Monde.

Vorbind la Brookings Institution Think Tank la 27 aprilie, Jake Sullivan a apărat ideea unui nou consens și a împărtășit ideea prosperității și relațiilor între continente prin globalizare. În mijlocul noilor provocări – inspirat atât de dezindustrializarea în Occident, în beneficiul Chinei, cât și al puterilor emergente, criza financiară, pandemia și urgența climatică – se marchează marea revenire a statului strategic. Se reinvestește puternic în infrastructură, se identifică sectoarele cheie pentru viitor și se diversifică lanțurile de aprovizionare. În această strategie, Washingtonul intenționează să definească tehnologiile fundamentale și să le protejeze “ cu o curte mică și un gard înalt, ” a spus Jake Sullivan.

Compețiție acerbă SUA – China în domenii cheie

Competiția dintre SUA și China este acerbă în majoritatea domeniilor. Ea poate conduce până la conflict în domeniile de maximă importanță ( cercetarea în inteligență artificială, fizică cuantică, biotehnologie, etc.). Aceasta nu este doar o problemă economică: multe dintre aceste inovații pot fi militarizate. Pentru administrația Biden, această concurență este, de asemenea, o problemă de securitate națională, justificând măsuri fără precedent. Astfel, se poate ajunge la sfârșitul optimismului prudent în relația bilaterală. Acum este timpul unei rivalități sistemice asumată, care este subiectul unui consens între republicani și democrați.

Joe Biden extinde ofensiva lansată de Donald Trump odată cu creșterea tarifelor. În octombrie 2022, Casa Albă a anunțat restricții dramatice la exporturile de semiconductori. În mod surprinzător, Beijingul a reacționat într-un mod mult mai măsurat decât după vizita în Taiwan a fostului vorbitor al Camerei Reprezentanților, democratul Nancy Pelosi, în vara anului 2022.

4 thoughts on “SUA refuză să aleagă. Competiția cu China e acerbă, dar are avantaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *