SpaceFEST: ”100 de firme românești lucrează pentru ESA”

Un număr de 100 de firme româneşti lucrează cu Agenţia Spaţială Europeană ( ESA ). Observația a fost făcută duminică de către decanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Daniel Eugeniu Crunţeanu a participat la festivitatea de deschidere a SpaceFEST – eveniment dedicat explorării spaţiului cosmic.

SpaceFest se desfășoară la București în perioada 11-13 iunie

SpaceFEST se desfăşoară, în perioada 11 – 13 iunie, la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

„Facultatea este singura de acest gen din România. (…) Ne-am consacrat ca o facultate de prestigiu în România şi pe plan internaţional. (…) În România sunt peste 289 de institute şi firme care au primit acreditarea să semneze contacte cu ESA. Sunt 100 de firme care lucrează în acest moment cu Agenţia Spaţială Europeană. Și în jur de 1.100 de angajaţi au aceste firme. Domeniul este într-o continuă dezvoltare”, a afirmat decanul, potrivit Agerpres.

În cadrul SpaceFEST cei interesaţi pot vizita expoziţia externă unde pot vedea un elicopter IAR 316. El este primul care a fost fabricat în Româna adus de Muzeul de Aviaţie. Poate fi văzut și cel mai mare balon din România cu aer cald sau un elicopter SMURD.

Vizitatorii SpaceFEST vor putea vedea tehnologii de vârf, de avangardă din domeniul spaţial şi domeniile conexe. precum drone, roboţi… Dar şi machete de avioane care au fost produse şi au zburat în România, simulatoare de zbor. Vor putea participa și la lecţii de astronomie.

” Este un pas extrem de important”

„Este unul dintre evenimentele pe care le organizăm în universitatea noastră, dintr-o serie de lungă de evenimente dedicate diferitelor industrii. Astăzi ne întâlnim cu oamenii absolut excepţionali, oameni care au făcut posibil un vis excepţional, acela de a fi în spaţiu. Oameni care mai mult decât fiecare dintre noi au crezut în acest vis, au crezut că Pământul se poate vedea şi de sus, că putem avea încredere în acest vis excepţional. (…) Politehnica este doar un pas, extrem de important, dar un pas. O foarte importantă trambulină spre cunoaştere. Astăzi spre spaţiu, ieri spre energie, mâine spre cercetarea medicală, poimâine spre cercetare chimică şi aşa mai departe. Este un pas extrem de important”, a declarat rectorul UPB Mihnea Costoiu.

La rândul său vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc a afirmat că, aşa cum există reguli în societate, există reguli şi în spaţiu.

„Este foarte greu să te descurci dacă nu ai şi reguli. Reguli sunt şi în spaţiu. (…) Spaţiul nu este un loc al cuiva anume. Spaţiul este un loc al tuturor şi cred că cei de pe Pământ trebuie să avem grijă ca spaţiul să rămână un loc al tuturor”, a transmis Cazanciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *