Încălzirea globală ne afectează pe toți. Organizația Meteorologică Mondială spune că există 98% șanse ca 2023 să fie cel mai cald an de la începutul înregistrărilor.
Temperatura globală urmează să depășească o limita cheie de temperatură pentru prima dată în următorii cinci ani, a avertizat Organizația Meteorologică Mondială ( OMM ).
Limita încălzirii globale ar putea fi depășită curând
Există acum o șansă de 66% de a fi încălcată o temperatură medie globală de 1,5C cel puțin o dată între anii 2023 – 2027. Acest fapt ar avea loc pentru prima dată în istoria umană.
Aproape fiecare țară din lume s-a angajat să încerce să limiteze încălzirea la nivelul ideal. Acest nivel este de doar 1,5C peste nivelul din perioada preindustrială.
Națiunile au făcut acest lucru atunci când au semnat acordul istoric al climei de la Paris în cadrul conferinței climatice COP21. Inițiativa s-a pornit în încercarea de a menține impactul periculos al schimbărilor climatice, cum ar fi inundațiile, creșterea nivelului mării și secetelor.
Încălcarea pragului de 1.5C, deși alarmantă, nu ar însemna că lumea a depășit definitiv limita, subliniază oamenii de știință, informează Sky News.
Ecosistemul planetar se apropie de un moment critic
Temperatura medie globală ar trebui să depășească 1,5C de mai multe ori înainte ca se poate spune că clima globală s-a încălzit permanent la acest nivel. Dar este un semn că lumea se apropie de acel punct. Și că încercarea umanității de a patrona în schimbările climatice, care are ca și cauza principală arderea combustibililor fosili, poate să fi fost prea mică și prea lentă.
”De la Acordul de la Paris din 2015, narațiunea privind schimbările climatice s-a concentrat pe eforturile de a limita încălzirea la 1,5C peste temperaturile preindustriale.
La summiturile climatice succesive ale ONU, discursul s-a schimbat puțin. De la menținerea ei în control până la menținerea vieții. Dar 1.5C a fost un centru de gravitație extrem de simbolic în jurul căruia marea majoritate a discuțiilor s-au rotit.
Acum, pentru prima dată, oamenii de știință spun că este mai probabil ca această barieră să fie încălcată în următorii cinci ani.
Ei au subliniat că acest lucru este îngrijorător, dar temporar. Și că temperatura ar putea fi scăzută pe termen lung printr-o scădere accentuată a emisiilor.
Dar acesta este genul de moment care îi menține pe cei angajați în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Deoarece cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla factorilor de decizie și diplomaților climatici care luptă pentru a păstra consensul într-o lume în încălzire, este că acest obiectiv comun, o valoare comună rară, începe să se prăbușească”, a spus corespondentul pentru climă și energie Hannah Thomas-Peter.