Constatăm de mult timp că politicienii care conduc România nu au cultură democratică și respect pentru democrație. România nu are o cultură politică. Percepția conducătorilor este una autoritaristă. Sunt la putere, statul e al meu, societatea e la dispoziția mea e mentalitatea lor.
”Clasa politică – repetentă”
„Nu cred că este în școala românească o clasă plină de repetenți. Ei bine, clasa politică e plină de repetenți. Unul nu văd să treacă de nota 5”, susține Oana Marinescu, consultantă în comunicare strategică, fosta purtătoare de cuvânt a Guvernului, în cabinetul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
„România e pe drumul Ungariei. Mă îngrijorează tendința iliberală”, spune consultanta.
Ea spune că, în acest context, în care „există un foarte mare grad de insatisfacție, nesiguranță, frică și când societatea se simte abuzată de cei care sunt la putere”, apar soluțiile extreme, adică partidele naționaliste.
„Este un vot emoțional, pe emoție negativă, de frică, de furie. După ce acel agresor ajunge la putere, agresatul ești tu, cel care l-ai votat. Ținta nu mai este partidul la putere, ținta este oricine îl contestă”, susține Oana Marinescu, potrivit Radio Europa Liberă .
Comunicarea și școala românească
„Eu cred că nu mai știm să comunicăm. Se pune mare accent pe viteză, pe nivelul de zgomot. De aici apar excesele, stridențele, nu te mai gândești înainte să spui ceva, vrei doar să te auzi repede. Nu ne mai alegem cu atenție cuvintele și nu ținem cont de faptul că vorbim cu oameni și vorbim despre oameni. Asistăm la un fel de dezumanizare. Imediat este o polarizare, imediat suntem pe poziții de luptă”, explică ea.
În analiza sa, Oana Marinescu invocă și moștenirea abuzului din perioada comunistă, pe care continuăm să o dăm mai departe copiilor noștri.
„Suntem o societate profund abuzată. Un abuz de ordin istoric. Pe vremea dictaturii, cetățeanul trebuia să se supună. Asta se întâmplă și acum, din păcate, deși nu mai suntem într-un context de dictatură. Dar ducem mai departe obișnuințe, percepții, obiceiuri care sunt încă inconștiente în mulți dintre noi.”
A pomenit și abuzul la nivel familial, bătaia folosită ca educație. Iar copiii, la rândul lor, vor deveni agresori sau vor fi victimele agresorilor: „Profesorii contribuie și ei într-o bună măsură la această perpetuare a abuzului. Acei profesori care folosesc epitete negative la adresa copiilor, iar elevilor începe să nu le mai placă școala, se înfurie și se blochează”.
Pericolul principal pentru România este iliberalismul
Îngrijorările se conturează tot mai mult privind iliberalismul românesc. Oana Marinescu se declară îngrijorată de tendința iliberală din societatea românească.
„Sunt tot soiul de mici piese care se adună și este ca un puzzle care se construiește. Este clar că politicienii au o fascinație pentru măsurile dure, de control asupra societății, pe care Orban le-a pus în practică și pe care Putin le pune în practică.”
Ce nu conștientizează cetățenii, crede aceasta, este că la ei este puterea, crede ea.
„Propria lor emoție este de neputință, îi mai aud și pe cei din jur: «Băi, n-ai ce să faci cu ăștia, nu poți!» Nu. Exact în clipa în care începi să gândești asta despre tine exact atunci le dai satisfacție.”