SUA au avut discuţii productive cu Putin în legătură cu războiul din Ucraina, a spus Donald Trump

Președintele SUA, Donald Trump, a lăudat discuțiile purtate cu președintele rus Vladimir Putin privind Ucraina. Discuțiile privind acordul de încetare a focului propus de SUA în Ucraina sunt apreciate a fi „bune și productive”, informează BBC.

”Optimism prudent” al SUA și Rusia privind pacea din Ucraina

Acest lucru vine după ce Putin și reprezentantul SUA Steve Witkoff s-au întâlnit joi seara la Moscova. Ulterior, Kremlinul a declarat că împărtășește „optimismul prudent” al SUA cu privire la un proces de pace.

Donald Trump a opinat într-o postare Truth Social. El spune că discuțiile au oferit „o șansă foarte bună ca acest război oribil și sângeros să se poată încheia în cele din urmă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat însă pe Putin că a încercat să anuleze discuţiile pentru a continua războiul. De asemenea, Sir Keir Starmer a declarat că preşedintelui rus nu i se poate permite să „joace jocuri” cu propuneri de încetare a focului.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a acceptat acordul de încetare a focului propus de SUA, cu care Rusia încă nu este de acord.

Joi, Putin a spus că ideea unei încetări a focului este „dreapta și o susținem, dar există nuanțe”. El a stabilit o serie de condiții dure pentru pace, un răspuns etichetat „manipulator” de Zelensky.

Liderul Ucrainei și-a continuat criticile vineri într-o serie de postări pe X. Zelensky a scris: „Putin nu poate ieși din acest război pentru că asta l-ar lăsa fără nimic”.

„De aceea, el face acum tot ce poate pentru a sabota diplomația prin stabilirea unor condiții extrem de dificile și inacceptabile. Condițiile lui Putin sunt așa chiar de la început, chiar înainte de o încetare a focului.”

Zelensky și Starmer sunt foarte rezervați privind intențiile și seriozitatea lui Putin

El a spus că Putin va „trage” pe toată lumea în „discuții fără sfârșit”. ”Se vor pierde zile, săptămâni și luni în discuții fără sens, în timp ce armele sale continuă să omoare oameni”, a mai spus el.

„Fiecare condiţie pe care Putin o prezintă este doar o încercare de a bloca orice diplomaţie. Așa funcționează Rusia. Și am avertizat despre asta.”

Premierul Marii Britanii, Sir Keir, a declarat observă „indiferenţa totală” a Kremlinului. Putin „nu este serios în privinţa păcii” și a acordului privind încetarea focului.

„Dacă Rusia ajunge în sfârşit la masa discuțiilor, atunci trebuie să fim pregătiţi. Dorim să monitorizăm o încetare a focului pentru a ne asigura că este o pace serioasă şi durabilă”, a afirmat el.

„Dacă nu o fac, atunci trebuie să ne mobilizăm fiecare resursă pentru a intensifica presiunea economică asupra Rusiei. Trebuie să asigurăm sfârșitul acestui război.”

Sâmbătă, Sir Keir va găzdui un apel video cu până la 25 de lideri. El vrea să dezvolte o misiunea de menținere a păcii propusă în timpul unui summit la Londra la începutul acestei luni.

„Coaliția celor dispuși” va acționa pentru a descuraja viitoarea agresiune a Rusiei, în cazul în care ar intra în vigoare armistițiul propus de SUA.

Eforturi europene și americane pentru pacea din Ucraina

În postările sale de pe reţelele de socializare, Zelensky a cerut implicare „tuturor celor care pot influenţa Rusia. El cerea în special SUA, să ia măsuri puternice care pot ajuta”, deoarece Putin nu ar opri războiul pe cont propriu.

„Putin minte despre situația reală de pe câmpul de luptă. Dar Casa Albă crede că cele două părţi „nu au fost niciodată atât de aproape de pace”.

Într-o discuţie cu reporterii, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a susţinut că discuţiile dintre Putin şi Witkoff de la Moscova au fost „productive”. Ea a adăugat că Trump a „pus presiune asupra lui Putin și a rușilor pentru a face ceea ce trebuie”.

Postarea lui Trump de pe rețelele de socializare „a cerut cu tărie” ca Putin să cruțe viețile trupelor ucrainene. Ucrainenii sunt descriși ca fiind înconjurați de forțele ruse. Se adăugă că ar fi un „masacru oribil” care nu a mai fost văzut de la Al Doilea Război Mondial.

El a făcut aceste comentarii după ce Putin a declarat joi că trupele ucrainene din Kursk au fost „izolate” și încearcă să fugă. În acest timp, Rusia intensifică eforturile de recuperare a regiunii invadate de Ucraina anul trecut.

Dar vineri, personalul general al forțelor armate ale Ucrainei a negat încercuirea trupelor sale, numind-o „falsă și fabricată”.

”Mingea este la Rusia” privind pacea din Ucraina

Într-o declarație, agenția a declarat că operațiunile continuă. Trupele ucrainene sunt retrase și „regrupate cu succes” în poziții defensive mai bune, spune partea ucraineană.

„Nu există nici o ameninţare de încercuire a unităţilor noastre”, a afirmat acesta.

Ca răspuns la cererea lui Trump, Putin a declarat că soldații ucraineni din Kursk vor fi tratați cu clemență. Vor fi tratate cu „demnitate în conformitate cu normele dreptului internațional și cu legile Federației Ruse”. Asta dacă vor renunța la arme și se vor preda.

Între timp, membrii G7 s-au întâlnit în Quebec. Ministrul canadian de Externe, Mélanie Joly, a declarat că toți membrii au fost de acord cu propunerea SUA de încetare a focului.

„Şi acum studiem şi analizăm reacţiile Rusiei. Aşa că în cele din urmă mingea este acum în curtea Rusiei când vine vorba de Ucraina.”

Secretarul de Externe al Marii Britanii, David Lammy a fost de asemenea la întâlnire. El a declarat că membrii s-au unit în a cere o încetare a focului fără „nicio condiţie”.

În urma întâlnirii, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a făcut o scurtă declarație. El a spus că SUA nu va lua decizii de politică externă pe baza a ceea ce liderii au spus pe social media sau la o conferință de presă. El a subliniat că „singura modalitate de a pune capăt acestui război este printr-un proces de negocieri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *