Moscova: urmează discuții SUA-Rusia privind pacea din Ucraina

Rusia a prezentat SUA o listă de cereri pentru un acord care să pună capăt războiului din Ucraina. Putin dorește și să restabilească relațiile cu Washingtonul, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune.

Termenii Rusiei sunt voit vagi în privința conflictului din Ucraina


Nu este clar ce anume a inclus Moscova pe lista sa, informează Reuters. Sau dacă este dispusă să se angajeze în discuții de pace cu Kievul înainte de acceptarea lor. Oficialii ruși și americani au discutat termenii în timpul conversațiilor personale și virtuale din ultimele trei săptămâni, mai spun sursele.

Presa internațională descrie termenii Kremlinului ca fiind vagi. Ei sunt similari cu cererile pe care le-a prezentat anterior Ucrainei, SUA și NATO.
Termenii anteriori nu includeau aderarea la NATO a Kievului. Nu era agreat nici un acord de a nu se desfăşura trupe străine în Ucraina. Rusia cere recunoaşterea internaţională a faptului că Crimeea şi patru provincii aparţin Rusiei.
Rusia, în ultimii ani, a cerut de asemenea SUA și NATO să abordeze ceea ce a numit „cauzele războiului”. Inclusiv extinderea NATO spre est.

Preşedintele SUA, Donald Trump, aşteaptă ca Putin să fie de acord cu un armistiţiu de 30 de zile. Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat marţi că va accepta armistițiul ca un prim pas către discuţiile de pace.
Angajamentul lui Putin față de un potențial acord de încetare a focului este încă incert. Detaliile urmează să fie finalizate.
Unii oficiali, parlamentari și experți din SUA, se tem de implicații nedorite ale discuțiilor pentru pace. Ei bănuiesc că Putin, un fost ofițer KGB, ar folosi armistițiul pentru a menține o stare de incertitudine. În același timp, ei acuză că Rusia face eforturi pentru a diviza SUA, Ucraina și Europa și de a submina orice discuții.
Ambasada Rusiei la Washington și Casa Albă nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
La Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat întâlnirea din această săptămână din Arabia Saudită dintre oficialii SUA și ucraineni. Zelensky a spus că a fost constructiv și a declarat că un potențial armistițiu de 30 de zile cu Rusia ar putea fi folosit pentru a elabora un acord de pace mai larg.

Moscova nu renunță la pretențiile sale privind Ucraina

Rusia a cerut Ucrainei să renunțe la ambițiile sale de a intra în NATO. Cere Ucrainei, de asemenea, să accepte un statut permanent fără arme nucleare. Rușii cer și un veto asupra acțiunilor țărilor care doreau să asiste Ucraina în caz de război.
Administrația Trump nu a explicat cum vor evolua negocierile cu Moscova. Cele două părți sunt angajate în două conversații separate. Una privește resetarea relațiilor SUA-Rusia și cealaltă privește un acord de pace cu Ucraina.
Administrația Trump pare să fie împărțită cu privire la modul de a continua.
Reprezentantul SUA în Orientului Mijlociu, Steve Witkoff, ajută la conducerea discuției cu Moscova. El a descris luna trecută discuțiile la CNN. Le-a catalogat ca fiind “coerente și cu negocieri substanțiale”. A spus că acestea ar putea fi ” un ghid pentru a obține un acord de pace”.
Însă principalul reprezentant al lui Trump în Ucraina şi Rusia, generalul în rezervă Keith Kellogg, a declarat săptămâna trecută în faţa audienţei Consiliului pentru Relaţii Externe că nu vede acordul de la Istanbul ca punct de plecare. “Cred că trebuie să dezvoltăm ceva cu totul nou,”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *