O veste rea pentru viața democratică din România. Economist Intelligence Unit a retrogradat în clasamentul său democrația din România în 2024. Se invocă ca principal motiv anularea controversată a alegerilor prezidențiale din 2024. Experții în domeniu remarcă cea mai slabă performanță a democrațiilor la nivel global din ultimii 20 de ani, relatează libertatesidemocratie.ro .
Anul 2024 a fost un mega an electoral. Aproximativ jumătate din populația lumii a participat la alegeri în 2024 ( peste 1,65 miliarde de voturi exprimate în mai mult de 70 de țări ). Deși acest an a marcat un număr record de scrutinuri, provocările pentru democrație au fost mai mari ca niciodată scrie The Economist, citat de Europa Liberă.
România – democrație retrogradată din cauza problemelor electorale
Țara noastră a înregistrat un regres semnificativ în 2024. România a fost retrogradată de la categoria „democrație defectuoasă” la cea de „regim hibrid”.
Declinul este cauzat de acuzațiile de interferență rusă, a utilizării ilegale a rețelelor sociale în campanie și încălcărilor legilor privind finanțarea electorală. Problemele au culminat cu anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională ( CCR ), mai menționează sursa citată.
Evenimentele au afectat grav scorul României în indicele referitor la democrație. S-a evidențiat o scădere a încrederii în procesele democratice.
„Noul guvern a fost deja fost criticat pentru încercarea de a limita amenințarea unui vot împotriva partidelor aflate la putere prin schimbarea regulilor privind votul diasporei și reglementarea social media în timpul unei campanii electorale”, arată documentul Democracy Index 2024.
Democrațiile sunt în pericol, potrivit tendințelor globale
În zilele noastre, doar 6.6% din populația mondială trăiește într-o democrație completă. Înurmă cu un deceniu, statisticile avansau un procent de 12.5%. În același timp, doi din cinci oameni trăiesc sub regimuri autoritare, mai notează The Economist.
De asemnea, alegerile din multe țări s-au dovedit a fi simulacre democratice. În Pakistan, scrutinul a fost marcat de violență, iar principalul opozant, Imran Khan, a fost închis înaintea votului. În Rusia, Vladimir Putin a obținut un al cincilea mandat în urma unor alegeri considerate fără legitimitate democratică. În Burkina Faso, Mali și Qatar, alegerile au fost anulate complet.
Europa, care domină în mod tradițional topul democrațiilor, a înregistrat, la rândul ei, un declin notabil. SUA este percepută și ea ca fiind o democrație defectuoasă.