Amnesty International acuză: Israel și Hamas – luptă fără transparență și respect reciproc

Eliberarea civililor israelieni şi străini ţinuţi ostatici de Hamas şi de alte grupări armate din Gaza şi a palestinienilor reţinuţi arbitrar de Israel, trebuie să aibă loc imediat şi nu trebuie să depindă de rezultatul negocierilor politice asupra următoarei faze a încetării focului, a declarat Amnesty International, pe măsură ce prima fază a acordului de schimb de ostatici-prizonieri se apropie de sfârșit.

Israel se apără și lupă, dar și-a creat și probleme de imagine

În 26/27 februarie, Hamas a returnat patru ostatici israelieni în schimbul eliberării a 640 de prizonieri palestinieni și deținuți. Schimbul este parte a ultimului acord de schimb în prima fază a acordului de încetare a focului. Eliberarea prizonierilor palestinieni a fost amânată de Israel în zilele precedente. Negocierile asupra celei de-a doua faze a încetării focului vor conveni asupra eliberării ostaticilor israelieni rămași și a altor deținuți și prizonieri palestinieni. Va fi în discuție, de asemenea, și retragerea israeliană completă din Gaza şi încetarea permanentă a ostilităţilor, informează libertatesidemocratie.ro .

“Ostaticii israelieni și străini și deținuții palestinieni nu trebuie să fie tratați ca pioni politici într-o luptă de putere josnică în următoarea fază a acordului de încetare a focului. Numai o încetare durabilă a focului, inclusiv asistenţa umanitară neîngrădită pentru Gaza, va pune capăt suferinţei pentru toţi. Dar eliberarea atât a ostaticilor civili, cât și a palestinienilor deținuți arbitrar –, în special a celor deținuți fără acuzații sau proces –, nu ar trebui să fie o chestiune de negociere. Este o chestiune de drept internațional. Luarea ostaticilor este o crimă de război. Nu poate exista nicio justificare pentru răpirea cuiva care să-l folosească ca ostatic. Nici pentru detenția prelungită și arbitrară a indivizilor care să servească drept subiecte de negociere, a declarat Erika Guevara Rosas, Director Senior pentru Cercetare, Advocacy, Politici și Campanii la Amnesty International.

Israel și Hamas trebuie să elibereze toate persoanele deținute ilegal – imediat –, indiferent de rezultatul negocierilor politice asupra fazei a doua a încetării focului”, a mai spus ea.

”Ostaticii israelieni şi străini şi deţinuţii palestinieni nu trebuie trataţi ca pioni politici într-o luptă de putere josnică”. Erika Guevara Rosas, Senior

Organismele democratice internaționale acuză Israel de rele tratamente ale palestinienilor, chiar de genocid

Cel puţin 59 de ostatici, marea majoritate israelieni, rămân în captivitate în Gaza. Cel puţin 24 sunt consideraţi a fi în viaţă. Peste 4.000 de palestinieni sunt deținuți fără acuzație sau proces. Fie în detenție administrativă, fie în baza Legii Luptătorilor Ilegali, care încalcă dreptul internațional.

Eliberarea deținuților palestinieni și a ostaticilor israelieni în ultimele săptămâni a ridicat îngrijorări grave. Este invocat tratamentul inuman în custodie și condițiile groaznice de detenție, atât pentru ostaticii din Gaza, cât și pentru deținuții din Israel.

Cel puțin 250 de persoane, vii și uciși, au fost luate ostatice în sudul Israelului în timpul atacurilor conduse de Hamas la 7 octombrie 2023. Israelienii au realizat examinări medico-legale a cadavrelor a cel puțin șase ostatici decedați recuperați în august 2024. Examinările indică faptul că au fost împușcate mortal la distanță mică cu puțin timp înainte de recuperarea lor. Se sugerează că au fost uciși de către cei doi răpitori. Statul Israel luptă pentru eliberarea tuturor ostaticilor aflați la Hamas.

Hamas a fost necruțător și a acționat cu sălbăticie maximă

Rapoartele mass-media israeliene indică faptul că unii ostatici eliberați au fost ținuți în tuneluri în timp ce se aflau în lanțuri. Erau lipsiți de hrană și cu o expunere foarte limitată la lumina zilei. Ei au raportat, de asemenea, că au fost supuși torturii și altor rele tratamente.

Hamas a defilat public cu ostaticii și i-a forțat să participe la ceremonii umilitoare de expunere publică în fața mulțimilor. Într-un incident, sicriele ostaticilor israelieni decedaţi, inclusiv doi copii, au fost expuse public. Erau puse în faţa unui afiş înfăţişându-l pe Primul Ministru Benjamin Netanyahu ca vampir.

“Afectarea demnității personale, în special tratamentul umilitor și degradant, sunt interzise de dreptul internațional umanitar. Cu toate acestea, am fost martori la ostatici care au fost expuse în public ca trofee de război sau au fost forțați să participe la videoclipuri de propagandă. Hamas şi alte grupări armate trebuie să pună capăt imediat acestor orori degradante. Vor trebui să dea asigurări că toţi ostaticii şi rămăşiţele umane sunt tratate cu respect şi demnitate, a declarat Erika Guevara Rosas.

Amnesty International a solicitat necesitatea unui tratament uman și egal ambelor părți

“Toți cei care rămân în captivitate trebuie să fie tratați uman și feriți de tortură. Ca de altfel și alte rele tratamente, să aibă acces la Comitetul Internațional al Crucii Roșii și la îngrijiri medicale.”

Deținuții palestinieni eliberați în timpul acordului de încetare a focului au ieșit, de asemenea, din detenție. Ei au putut să fie mângâiați și purtau semne de tortură și alte rele tratamente. Amnesty International a documentat anterior modul în care deținuții au fost supuși reținerii forțate, detenției incommunicado și torturii pe scară largă în custodie. Totul inclusiv prin bătăi, foamete și alte tratamente crude inumane sau degradante. Cel puțin 60 de deținuți palestinieni au murit în timp ce se aflau în custodia Israelului din 7 octombrie 2023.

“Continuând să dețină în mod arbitrar mii de palestinieni fără nici un temei juridic este crud, nejustificat și flagrant ilegal. Autorităţile israeliene trebuie să înceteze să folosească detenţia arbitrară şi să se abţină de la a deţine corpurile palestinienilor decedaţi ca monedă de negociere. Până la eliberarea deținuților, Israelul trebuie să permită accesul observatorilor internaționali la centrele de detenție. Toate persoanele aflate în custodie trebuie protejate împotriva torturii. Și trebuie să li se asigure hrană, apă şi tratament medical adecvat. Precum şi acces la familiile şi avocaţii lor, a declarat Erika Guevara Rosas.

Autoritățile israeliene au forțat palestinienii să fie supuși unui tratament degradant și umilitor în timpul eliberării lor. Au fost forțați să poarte cămăși cu logo-ul ”Steaua lui David” și sloganul “nu vă vom uita sau ierta”.

2 thoughts on “Amnesty International acuză: Israel și Hamas – luptă fără transparență și respect reciproc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *